Cozonac gustos si pufos, simplu de realizat

Cozonac pufos

Vrei sa stii cum sa faci un cozonac gustos si pufos si simplu de realizat?

Te-ai trezit odihnita in aceasta dimineata?

Daca da, atunci poti sa incepi sa prepari un cozonac.

Este posibil sa nu stii cum sa faci un cozonac, dar iti voi spune cateva secrete si retete.

Nimeni nu s-a nascut invatat, cred ca oricine poate invata sa faca cozonac, nu ne trebuie decat putina vointa si incrediente potrivite.

Stii ca in aceasta perioada stam mai mult acasa in Romania si astfel putem sa ne ocupam timpul cu ceva util si gustos?

Cred ca ne-ar prinde bine sa invatam sa ne facem singuri un cozonac, asa am manca ceva foarte gustos dar facut de noi cu incrediente proaspete.

Am fi mandri de ceea ce am realizat. Am avea motive de lauda. Familia s-ar bucura sa manance o prajitura sanatoasa facuta in casa.

Cozonac – Istorie

Cozonacul – este o paine in care s-au adaugat diferite arome, oua, lapte, amestcuri pentru umpluturi: nuca, rahat, stafide, ciocolata, mac, fructe uscate, etc.

Ca si painea cozonacul are ca si incredient principal faina de grau amestecata cu apa si drojdie, apoi coapte in cuptor.

Aceste preparate (paine si cozonac) sunt realizate din timpuri stravechi, dar in ziua de astazi au ajuns sa fie preparate destul de complexe.

Amestecul dintre faina, apa si drojdie se numeste aluat dospit.

Drojdia de bere este un microorganism care a fost folosit din cele mai vechi timpuri.

Cozonacul este realizat dupa retete diferite in functie de regiunea in care este facut si de reteta care este transmisa din generatie in generatie.

Cred ca nu exista familie care sa nu aiba in traditie cel putin o reteata de cozonac preluata de la bunici sau parinti.

Acest produs se poate face tot timpul anului, dar el este realizat in special in perioada sarbatorilor de Paste si de Craciun.

Cozonacii pot avea diferite forme: drepti, rotunzi, si au diferite umpluturi.

Prima reteta de cozonac apare intr-o carte de bucate din anul 1718, in care era specificat ca ei trebuie copti in forme drpetunghiulare mai lungi si inguste.

Reguli principale pentru realizarea cozonacului sunt:

  • Trebuie facut intr-o incapere unde este mereu cald;
  • Nu trebuie sa se deschida geamul si sa fie curent in camera unde framantam cozonacii;
  • Incredientele care sunt folosite pentru realizarea unui cozonac trebuie sa fie la temperatura camerei, ele nu trebuie sa fie reci;
  • Vasul in care se pregateste aluatul, nu trebuie sa fie rece, el trebuie sa fie la temperatura camerei;
  • Faina trebuie sa fie de calitate si nu trebuie sa fie macinata proaspat, trebuie sa fie uscata (nu umeda) si se cerne inainte de preparare;
  • Ouale si drojdia trebuie sa fie proaspete;
  • Drojdia nu trebuie sa fie oparita;
  • Aluatul framantat la inceput se va lipi de maini;
  • Grasimea (unt, untura, ulei) se aduga treptat, pana se incorporeaza toata cantitatea din reteta;
  • Untul, untura sau ulei se incalzeste inainte de a fi adaugata in compozitie;
  • Grasimea poate fi si o combinatie de ulei cu untura;
  • Arome diverse: esenta de vanilie sau esenta de rom, zahar vanilat;
  • Aluatul trebuie sa fie lipicios dar nu sa se lipeasca de maini;
  • Cu cat se framanta mai mult cu atat este mai bun aluatul;
  • In primele 20 de minute nu trebuie sa deschidem cuptorul;

Beneficii

  • Prajitura proaspata
  • Prajitura gustoasa si satioasa
  • Ideal pentru perioada de sarbatori si nu doar atunci

Retete de cozonac

Cozonac cu nuca

cozonac cu nuca

Incrediente:

  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 4 galbenusuri de ou
  • 200 gr de zahar tos
  • 500 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 60 gr drojdie de bere, proaspata
  • coaja rasa de la 1 lamaie si 1 portocala
  • esenta de vanilie, zahar vanilat
  • sare

Pentru umplutura

  • 500 gr miez de nuca
  • 200 gr zahar tos
  • 100 gr stafide
  • 2 linguri cacao
  • esenta de rom

Preparare cozonac cu nuca:

Faina trebuie sa fie de buna calitate, foarte bine uscata, se cerne o data de doua ori inainte de preparare.

In bucatarie unde se vor prepara cozonacii trebuie sa fie cald, sa nu fie curenti de aer.

Incredientele care se folosesc la prepararea cozonacilor trebuie sa fie scoase din frigider cu 2-3 ore inainte, pentru ca acestea sa ajunga la temperatura camerei.

Se amesteca 250 ml lapte cu drojdia de bere, laptele trebuie sa fie putin incalzit (caldut nu fiert), putina sare si se lasa sa creasca.

Laptele ramas – 250 ml se amesteca cu zahar, oua, galbenusuri de ou, esenta de vanilie, zahat vanilat, coaja rasa de portocala si coaja rasa de lamaie, un praf de sare si se pun in mijlocul fainii.

Inainte de a prepara amestecul de mai sus punem faina intr-un vas mai mare in care sa putem framanta.

In mijlocu in faina facem o gropita in care adaugam amestecul mentionat mai sus.

Apoi vom adauga si drojdia crescuta in lapte si se framanta circa o ora, adaugam treptat unt topit, pana devine aluatul elastic si nu se mai lipeste de maini.

aluat-cozonac

Se lasa aluatul sa creasca circa 40 de minute.

Nucile le dam prin masina de tocat, sau cu ajutorul unui tocator electric, apoi le amestecam cu 4 albusuri de ou batute spuma, cacao, esenta de rom, stafide si zahar.

Se imparte aluatul in functie de dimensiunea tavilor si se intinde foaia.

In mijlocul foii se pune umplutura, se ruleaza si se aseaza in forma de cozonac, care a fost unsa cu ulei sau unt.

Se procedeaza la fel cu tot aluatul, apoi se lasa sa creasca aproximativ 20 de minute.

Dup ce au crescut in tavi se ung cozonacii deasupra cu galbenus de ou si se presara putin zahat tos.

cozonac-pentru-copt

Cozonacul se baga in cuptor si se coace la foc potrivit pentru aproximativ 40 de minute.

Cozonacii ii putem umple si cu rahat din fructe, cu nuci macinate amestecate cu gem acrisor, cu mac sau cu ciocolata.

Pofta buna

Cozonac cu stafide, ieftin si rapid

cozonac cu stafide

Incrediente

  • 1 kg faina
  • 9 oua
  • 4 galbenusuri de ou
  • 250 gr de zahar
  • 500 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 200  gr unt
  • 60 gr drojdie de bere
  • Coaja rasa de lamiae si portocala
  • Esenta de vanilie, esenta de rom, zahar vanilat
  • Sare
  • Stafide

Preparare cozonac cu stafide:

Preparare maia:

Se oparesc 100 gr faina  cu 200 ml lapte clocotit, se amesteca cu lingura pana se face o compozitie omogena, nu trebuie sa aiba cocoloase.

Acest amestec se lasa sa se raceasca, pana devine caldut.

Se amesteca intr-un vas, drojdia cu 1 lingurita de zahar si cu faina oparita cu lapte.

Se lasa sa creasca aproimativ 15 minute.

Preparare aluat:

Galbenusurile se freaca cu zahar, eesnta de rom si/sau esenta de vanilie, coaja rasa de lamaie si portocala, zahar vanilat si putina sare (o jumatate de lingurita).

Untul se tine la caldura (se opresc separat 2 linguri de unt, pentru a unge tavile de cozonac).

Dup ace maiaua a crescut se pune peste faina ramasa (900 gr faina ramasa) si se toarna galbenusurile, care au fost amestecate cu zahar si arome, se clateste vasul cu putin lapte.

Se amesteca si se toarna lapte caldut, prima data 400 ml, iar daca mai este nevoie se adauga si laptele ramas.

Se amesteca si se framanta cu mana 20-30 minute. In timpul framantatului se adauga putin cate putin ulei caldut, apoi untul topit (100gr).

Se framanta pana cand aluatul este elasic si putin lipicios, dar nu mai ramane pe maini.

La sfarsit se adauga si untul topit ramas peste aluat.

Se desprinde aluatul de lighean si se ipacheteaza de cateva ori intorcand mereu deasupra, partea unsa cu unt.

La fiecare impachetare presaram stafide pe aluat, apoi se lasa la crescut in vasul in care am framantat aluatul.

Vasul se acopera cu un prosop curat si se aseaza intr-un loc cald.

Aluatul trebuie sa isi mareasca volumul dupa crestere, aproape de trei ori.

Pregatirea aluatului de cozoac pentru copt

Se pregatesc 2 tavi de cozonac, mai late.

Aluatul se imparte in patru parti.

Fiecare parte se ruleaza, trebuie sa fie putin mai mare decat tava.

Se impletesc cate doua suluri de aluat (se incruciseaza), dupa ce a fost impletit se aseaza in tava unsa cu unt.

Procedeaza la fel si cu cele doua parti ramase, dupa ce au fost impletite se pun in tava.

Se lasa cele 2 tavi la caldura pentru jumatate de ora, ca sa creasca aluatul in tava.

Bate doua galbenusuri de ou si unge cozonacii pe deasupra, apoi se presara zahar tos.

Inainte de a introduce cozonacii in cuptor, acesta trebuie sa fie inclazit.

Cand cuptorul este cald se introduce cozonacii in cuptor, se lasa la foc mediu, dureaza aprozimativ o ora.

In primele 30 de minute nu se deschide cuptorul.

Apoi se poate deschide si se intorc tavile cu celalalt capat (in cazul in care cuptorul nu coace uniform) si se reduce focul.

Daca vrem sa avem cozonaci luciosi, dupa ce sunt gata ii putem unge cu un sirop foarte gros realizat din zahar, apa si zahar vanilat.

Cand siropul este fierbinte ungem cozonacii din tavi si ii mai lasam la cuptor 5 minute, apoi oprim cuptorul.

Scoatem cozonacii din tavi cand s-au racit, ii asezam pe o tava in care am pus hartie si-ai acoperim cu un prosop.

Spor la cozonaci si Pofta Buna

Share your love
error: Content is protected !!
Index