Stii ca varza are multe beneficii pentru sanatatea ta?

Varza beneficii pentru sanatate si proprietatile ei

Varza face parte din familia crucifere.

Numele familiei crucifere provine din latina si inseamna cruce, are florile cu elemente ajezate in patru, in forma de cruce.

Aceasta leguma este cultivata de aproape 4.000 de ani.

Stii ca la inceputul secolului, s-a considerat ca este hrana numai pentru oamenii saraci.

In ziua de astazi varza este considerata cea mai nutritiva leguma si se considera ca are proprietati medicinale, care ajuta in lupta cu cancerul si cu imbatranirea organismului.

A fost adusa din Asia in Europa de catre celti in perioada anilor 600 i.Hr.

Exista mai multe tipuri, de la varză verde la cea rosu sau violet, astfel:

Varza de Bruxelles – aceasta are tulpina inalta si o capatana mica.

Se consuma mugurii care se formeaza la subsoara frunzelor.

Soiul de Varză de Bruxelles este un soi mai tanar, se cultiva de numai 500 de ani.

Varza Creata – are frunzele incretite si capatana afanata si se poate cultiva in toate regiunile, in special in cele irrigate.

varza creata

Cultivare varza

Aceasta se poate cultiva pe toata perioada anului, astfel:

Primavara – se planteaza varză cu capatana mai ascutita si putem beneficia de capatani mature pana la sfarsitul sezonului.

Vara se planteaza soiuri de varză albă de căpățână rotunda care se insamanteaza in aprilie si ajunge la maturitate in lunile august, septembrie.

Sunt doua tipuri de varză: alba si rosie.

Iarna – soiul cu o capatana mai plata este mai indesata decat soiul cu capatana rotunda.

Soiul de iarna se insamanteaza in luna mai si se recolteza in noiembrie.

Aceasta are frunze mai mici si mai inchise la culoare. Unele pot ajunge la maturitate in septembrie iar altele in martie anul urmator.

In present in Romania exista 31 de soiuri de varză alba si doua de varza rosie.

Aceste soiuri se impart in trei gupe, dupa perioada de vegetatie:

  • timpurii – perioada de vegetatie – 60 – 90 de zile;
  • vara – perioada de vegetatie – 110 – 135 de zile;
  • toamna – perioada de vegetatie – 140 – 175 de zile;
  • extra timpurii – perioada de vegetatie – 170 – 180 de zile.

Cruciferele au un continut scazut de grasimi saturate si colesterol si sunt foarte bune pentru sanatatea ta..

Varza contine mai multe vitamine, cum ar fi:

  • Vitamina A;
  • Acid Folic – Vitamina B6;
  • Vitamina C;
  • Tiamina – Vitamina B1;
  • Vitamina E;
  • Acid Lactic;
  • Vitamina K;
  • Calciu;
  • Fier;
  • Potasiu;
  • Mangan;
  • Beta Caroten;
  • Alfa Caroten;
  • Luteina;
  • Zeaxantina.

Mai conține si cantități de fibre și fier, care ajută la menținerea tractului digestiv și a colonului într-o stare sănătoasă.

varza alba de primavara

Varza Beneficii pentru Sanatate

Previne cancerul

Stoparea cancerului cu ajutorul unui compus care se numeste sulforaphane. 

Legumele cu continut de sulf  pot preveni si combate cancerul de melanom, esofag, pancreatic si prostata.

Sulful are proprietatea de a inhiba enzima de histona deacetilaza (HDAC), aceasta enzima mareste celulele canceroase.

Legumle care contin sulfat sunt foarte bune in tratarea diferitelor tipuri de cancer.

O alta substanta pe care o gasim si in telina si patrunjel se numeste apigenina.

Aceasta substanta scade dimensiunea tumorii in cazul cancerului de san.

Varza rosie are si ea o substanta numita antocianina, substanta care da  fructelor si legumelor culoarea rosie sau violet.

Substanta numita antocianina incetineste celule canceroase, le distruge pe cele formate si opreste foramrea de tumori noi.

Protejeaza impotriva radioterapiei

In crucifere s-a mai gasit si substanta numita diindolilmetan (DIM), aceasta poate reduce efectul radiatiilor.

Protejeaza inima

Substanta numita  antocianina ajuta la reducerea inflamatiei din corp, inflamatie care produce boli cardiovasculare.

Compusii de polifenoli si flavonoide din varza reduc si previn bolile cardiovasculare.

Polifenolii previn acumularea de trombocite si reduce tensiunea arteriala.

Vitamina K protejeaza vasele de sange de depunerile de colesterol;

Sistemul imunitar si digestiv

Varza murata (fermentata) contine probiotice si este unul dinte alimentele cele mai bune pentru sistemul imunitar si digestiv.

Enzimele care se produc cand varza fermenteaza ajuta la absortia mai buna a vitaminelor si mineralelor.

Apa de varza are o multime de proprietati care ajuta organismul sa se refaca dupa anumite boli.

Ne protejeaza de radicalii liberi.

Are efecte antiinflamatorii, elibereaza substante care reduce durerea;

Ajuta la prelungirea vietii datorita continutului de vitamina A, aceasta vitamina intarzie imbatranirea prin hranirea tesuturilor.

varza rosie

Previne constipatia

Datorita continutului de fibre si apa, varză ajuta la prevenirea constipatiei si regleaza tractul digestiv.

Astfel ajuta si la eliminarea toxinelor din organism si acidului uric.

Varză alba este un laxativ natural, vitaminizant foarte bun daca ne refacem după o perioada in care am zacut si ne prelungeste viata.

Fibrele continute in varza ajuta la reglarea si imbunatatirea sistemului imunitar, cardiovascular, diabet si obzitate.

Are putine calorii si este foarte buna pentru dieta.

Mai poate trata si alte probleme medicale cum ar fi:

  • Ulcer – poate fi tratat cu suc;
  • Contine acid folic ideal pentru femeile insarcinate;
  • Acidul lactic are efecte benefice asupra muschilor;
  • Trateaza anemia, diabetul zaharat, tusea, afectiuni renale, litiaza biliara, hemoroizi, dureri de ficat, etc.
varza de bruxelles

Varză albă se poate consuma si murata, aceasta poate trata alcolismul, infectiile intestinale, bronsite cronice, diaree, intareste gingiile.

Frunzele se pot folosi pentru vindecarea plagilor, ranilor si tumorilor, prin aplicarea locala de cataplasme cu foi de varza.

Share your love
error: Content is protected !!
Index
30 yr old married.