Cea mai buna inghetata de casa

Inghetata este un desert rece preparat in general din produse lactate precum laptele sau smantana, combinate cu zahar sau alti indulcitori si arome.

Ce este inghetata sau Ice Cream?

Inghetata este un #desert rece preparat in general din produse lactate precum #lapte sau #smantana, combinate cu zahar sau alti indulcitori si arome.

Acest amestec se formeaza incet la rece pentru a preveni formarea cristalelor de gheata, rezultand o inghetata cu textura fina.

Produsul este consumat atat vara cat si iarna ca desert, este un desert racoritor.

A devenit un produs consumat foarte mult daorita gustului, dar are si valoare nutritiva ridicata.

O protie de 100 gr de inghetata cu 12% grasime asigura organismului aproximativ 200 calorii.

Cate calorii se gasesc in inghetata

O portie de 1 kg de de inghetata, poate inlocui ca si energie:

  • 434 gr de paine;
  • 733 gr carne de vita;
  • 851 gr oua.

Inghetata este bogata in:

  • Glucide;
  • Lipide;
  • #Vitamine;
  • Saruri minerale;
  • #Substante proteice.

In Romania putem realiza inghetata si acasa, nu doar industrial in cantitati mari.

Inghetata se poate realiza din:

  • #Lapte;
  • #Lapte-praf;
  • #Smantana;
  • #Unt.
inghetata-preparata-in-casa

Materii prime utilizate pentru fabricarea inghetatei

Grasime

Grasimea este utilizata pentru obtinerea unei inghetate cu o consistent fina si omogena si mareste rezistenta la topire a produsului.

Este de preferat sa se utilizeze smantana dulce cu grasime de 32%, aceasta contine si lecitina care a are eficienta unui emulgator.

Zahar

Se utilizeaza pentru a indulci inghetata dar si pentru a scoate aromele in evident.

Daca marim cantitatea de zahar atunci amestecul va fi mai vascos si vor aparea cristale de gheata, astfel o sa obtii o inghetata cremoasa.

Substanta stabilizatoare

Aceasta substanta este utilizata pentru a nu se forma cristale mari de gheata, asigura o consistent fina.

Substanta stabilizatoare creste vascozitatea amestecului, fixeaza globulele de grasime si se evita formarea de ace de gheata.

Ca si stabilizatori gasim in comert: gelatine si amidon (zeamil).

Gelatina se utilizeaza astfel: se hidrateaza prin dizolvare in apa calduta, se mentine la aceasta temperature timp de 4 ore.

Gelatina prin hidratare absoarbe apa in volum de 15 ori mai mare decat volumul propriu.

Amidonul se hidrateaza mult mai repede dar nu este atat de consistent ca si gelatina.

Arome

Putem utiliza vanilie, cacao, zahar caramelizat, rom, ciocolata si altele.

Putem gasi in comert mai multe feluri de arome, aici depinde de preferintele pe care le ai.

La toate retetele de inghetata se va adauga putina sare, aceasta va da un gust mult mai bun preparatelor.

inghetata-facuta-in-casa

Cum se pregateste inghetata

Inghetata se va pregati intr-un vas de inox sau email.

Se amesteca laptele, smantana sau untul, zahar, lapte praf, amidon sau gelatine, aromele se adauga la inghetata cand aceasta este rece.

Atunci cand utilizam lapte pref acesta se amesteca inainte cu zahat si cacao.

Cand folosim unt il scoatem din frigider mai devreme si il taiem in bucati mai mici, pentru a putea s ail preparam mai bine.

Cand folosim oua acestea se bat bine pana se face o spuma, iar apoi se incorporeaza ce restul incredientelor.

Amidonul sau gelatine inainte de utilizare se hidrateaza, se amesteca apoi se adauga in restul compozitiei.

Fierberea inghetatei ne asigura ca produsul este este omogen si distruge microorganism daunatoare, daca exista.

Cand compozitia este pe foc trebuie sa amesteca mereu ca sa nu se lipeasca.

Daca vrei ca inghetata sa fie mai fina atunci cand se da jos de pe foc se strecoara printr-o sita.

Dupa prepararea amestecului de inghetata acesta se pune in forme si se introduce in congelator pentru doua – trei ore, apoi se poate consuma.

Pentru racire se poate utiliza si un aparat de inghetata, cu ajutorul lui inghetata va fi mult mai fina si mai cremoasa.

Infografic inghetata

Cea mai buna materie prima utilizata pentru a prepara inghetata

Trebuie sa fim atenti la ce materie prima utilizam, astfel:

  • Ouale sa fie proaspete, daca sunt vechi va schimba gustul si mirosul preparatului;
  • Sa nu se prinda compozitia cand este pe foc, va aparea gust si miros de afumat;
  • Nu folosi mai mult zahar decat trebuie, va avea consistent nisipoasa;
  • Foloseste stabilizator gramajul din reteta, daca este mai putin atunci va avea o consistent mai groasa;

Atunci cand vrei sa pregatesti acasa inghetata si sa o racesti in congelator, utilizeaza ca baza smantana saau frisca, nu lapte.

Iti prezint cateva retete de inghetata

#InghetataDeVanilie

inghetata-vanilie

Incrediente

  • 500 ml lapte;
  • 150 gr zahar;
  • 4 galbenusuri ou;
  • 50 gr zeamil / amidon;
  • esenta vanilie / pastaie de vanilie;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • un varf cutit sare

Preparare

  • Se dizolva zeamilul cu o cantitate de 250 ml lapte rece, laptele se adauga treptat pana sa amesteca omogen.
  • Separat se pune la fiert 250 ml lapte, cand a inceput sa fiarba se adauga treptat  zeamilul amestecat cu lapte.
  • Zeamilul se adauga treptat ca sa se evite formarea de cocoloase si obtinem o crema fina.
  • Se mentine pe foc cateva minute, se opreste focul si se lasa saa se raceasca.
inghetata-cu-vanilie
  • Separat intr-un vas se amesteca galbenusurile cu zaharul, un varf cutit de sare si zahar vanilat, pana se obtine o spuma si zaharul s-a topit.
  • Cand compozitia de lapte cu zeamil este calduta se amesteca cu compozitia obtinuta din galbenusuri cu zahar.
  • Dupa ce s-au amestecat ingredientele se adauga esenta de vanilie.
  • Compozitia se toaarna in forme si se introduce la congelator sau sa pune in vasul de la aparatul de inghetata pentru refrigerare.

Inghetata cu frisca

inghetata de frisca

Ingrediente

200 ml lapte;
500 gr frisca lichida;
150 gr zahar;
2 oua;
1 esenta vanilie / pastaie de vanilie;
2 plicuri zahar vanilat;
1 varf cutit sare

Preparare

  • Compozitia se fierbe la foc mediu, amestecand continu sa nu se lipeasca, sa nu se formeze cocoloase.
  • Frisca se bate spuma si se amesteca cu compozitia de ou cu lapte, dupa racire.
  • Se adauga aromele si se amesteca pan ace compozitia este omogena.
  • Se pune in forme si se da la rece.
inghetata-frisca

Inghetata de capsuni cu frisca

inghetata-de-capsuni

Ingrediente

  • 200 gr capsuni;
  • 150 gr frisca lichida;
  • 250 gr zahar;
  • 1 plic zahar vanilat;
  • 5 gr sare de lamiae;
  • 0,1 gr colorant alimentar rosu.

Preparare

  • Capsunile se spala bine si se trec printr-o sita fina, pentru a se obtine o pasta.
  • Se amesteca apoi cu 50 gr zahar si se fierb aproximativ 5 minute.
  • Restul de zahar se dizolva in apa si se amesteca cu sarea de lamiae si colorantul, care au fost dizolvate inainte in apa.
  • Sirpul de zahar se strecoara printr-o sita fina si se adauga frisca si pasta de capsune, amestecand bine pentru omogenizare.
  • Se pune in forme si se introduce la frigider.
inghetata-cu-capsuni

Parfe de ciocolata

parfe-de-ciocolata

Ingrediente

  • 70 ml lapte
  • 2 oua;
  • 180 gr zahar;
  • 30 gr cacao;
  • 360 gr frisca;
  • 1 plic zahar vanilat.

Preparare

  • Se pune laptele sa fiarba, se adauga ouale batute cu zahar, amestecand continu.
  • In amestecul fierbinte se pune cacaoa, si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
  • Compozitia se lasa sa se raceasca, apoi se adauga frisca si se bate bine.
  • Se pune in forma si se da la rece.
inghetata-de-cacao

Pofta buna

Share your love
error: Content is protected !!
Index